woensdag 21 november 2007

Jonkheer op stage : Basco's 6

De stage in het einde van de lagere school liep zeer goed. Jonkheer Jelle heeft ervan genoten.

Hier zie je zijn kort verslagje:

De jonkheer als begeleider van leerprocessen:

Deze week gaf ik les in het einde van de basisschool.

Ik wist dat mijn stage niet eenvoudig zou zijn vooral omwille van de andere taal. Ik moest dus zeer eenvoudige en duidelijke taal gebruiken zodat de leerlingen me begrepen.
Daarnaast bouwde ik mijn opdrachten zeer stapsgewijs op zodat er geen misverstanden ontstonden. Het in detail voorbereiden van mijn lessen heb ik reeds goed onder de knie.
Omwille van mijn stapsgewijze aanpak kon ik in haast alle lessen mijn tempo hoog houden. Ik zorgde vooral voor veel afwisseling in mijn lessen waardoor de lln voortdurend actief bezig waren.

Het gebeurde wel eens dat vooral de taalzwakkere lln mij niet begrepen. Ik kon hen dus het antwoord niet voorzeggen. Het moest van het kind zelf komen. Wanneer ik voor deze situatie stond riep ik de hulp in van een sterkere leerling. Deze leerling zorgde voor de nodige uitleg. Zo verstonden de lln het toch zonder dat ik als leerkracht hen de pap in de mond gaf. Of ik gebruikte veel visueel materiaal zodat iedereen het begreep.

Ik kan met fierheid zeggen dat al mijn lessen creatief werden opgebouwd. In elke les zat er een spelvorm, ik werkte met ICT, … Dit motiveerde de lln enorm. Ik voelde me telkens goed bij de lessen en mijn goed gevoel kon ik overbrengen naar de lln. Ik gaf de lln ook een positief gevoel door hen aan te moedigen.


De jonkheer als opvoeder:

Ik slaagde er in een goede band op te bouwen met de lln. Ik heb het gevoel dat de lln me mogen.
Dit had uiteraard zijn invloed op het werkklimaat in de klas. Door het wederzijdse respect werkte iedereen zeer goed mee.


De jonkheer als inhoudelijk expert:

Mijn lessen zijn grondig voorbereid. Het is niet eenvoudig les te geven in het Engels. Daarom zorgde ik steeds voor de nodige vertalingen in het Bulgaars. (Ik mocht deze wel niet gebruiken, maar dit was uiteraard voor een noodgeval.)
Dit was een hele ervaring.
Zo heb ik ook in het eerste leerjaar twee oefenlessen Engels gegeven. Deze leerlingen hadden nog maar twee keer Engels gekregen. Ik zocht dus naar allerlei manieren om er voor te zorgen dat de lln mij begrepen.


De jonkheer als innovator en onderzoeker

In deze school integreert men praktisch geen ICT in de lessen. Ik gebruikte dit voortdurend. Ik zorgde voor duidelijke prenten, voorstellingen, filmpjes, etc. om mijn lessen duidelijk te maken. ICT is dus een vernieuwend element voor hen.

Mijn lessen bewegingsopvoeding waren voor mijn mentor totaal nieuw.
Mijn eerste les was een bewegingscircuit waarbij de lln zelfstandig het circuit tot een goed einde moesten brengen.
Daarnaast leerde ik de lln een discodans aan. Er wordt in deze school enkel folk aangeleerd. Dus het gebruik van popmuziek en een bijhorende dans was dus voor hen zeer vernieuwend.
Ik leerde hen ook een populair balspel aan: ‘trefbal’.



De jonkheer als lid van een schoolteam

Mijn lessen werden telkens besproken met mijn mentor of vakleerkracht. Daarnaast heb ik veel overlegd met de vakleerkracht Engels. Ze gaf me veel tips, raad, … om mijn lessen Engels zo goed mogelijk voor te bereiden.

Daarnaast had ik deze week een kort gesprek met de directeur. Hij zou graag met me samenwerken wanneer ik later voor de klas sta. Zo zou er een soort project worden opgemaakt waarbij mijn Belgische school in contact komt met mijn Bulgaarse stageschool.



De jonkheer als cultuurparticipant


Ik maakte een leuke voorstelling van België. De leerlingen en leerkracht waren enorm geïnteresseerd. Zelfs zo geïnteresseerd dat ik maandag in twee andere klassen België mag gaan voorstellen.

zondag 18 november 2007

De eerste observatieweek van jonkheer Jelle (Basco's 5)

De eerste observatieweek van jonkheer Jelle zag er als volgt uit:


De jonkheer als begeleider van leerprocessen:
Tijdens mijn eerste week in een Bulgaarse lagere school leerde ik veel bij over hoe men hier een begeleider is van leerprocessen.

Wat me onmiddellijk opviel is dat de leerkracht een goed tempo aanhoudt tijdens zijn lessen. Verschillende lesfasen volgen elkaar vlot op. Ik bedoel hiermee dat de lkr vooral gebruik maakt van korte opdrachtjes zoals: “Neem je boek op blz. 12!”, “Lees het vraagstuk in stilte!”, “Vul de eerste oefeningen in!” enz. Je merkt dat de leerkracht weet waar hij naartoe wil.
Dit zag ik echter niet bij de vakleerkracht Engels. Zij had de klas minder in de hand. Ik denk dat dit komt door haar trager tempo.

Terwijl de lln aan het werk zijn loopt de leerkracht voortdurend rond. Ook bij ons is dit zeer belangrijk. Vooraan kan je niet zien welke leerlingen problemen hebben. Wanneer de lln aan het werk zijn stuurt de lkr de zwakkere leerlingen bij.

De lkr eist dat het stil is in de klas. Wanneer er leerlingen praten, wijst hij hen met de vinger op een heel subtiele manier. Hij gaat naar de leerlingen toe en fluistert hen wat in de oren. Eerst vond ik dit vreemd, maar de boodschap komt zo zeker goed aan!

Wat me opviel is dat de leerkracht voornamelijk onderwijsleergesprekken houdt. De lkr geeft kort wat uitleg, stelt eventueel wat vraagjes en laat de lln vervolgens individueel werken. Achteraf is er een klassikale verbetering.
De vakleerkracht Engels gebruikt echter wel groeperingsvormen en maakt ook gebruik van meerdere werkvormen. In een les was er een spel aanwezig, daarnaast werkten de leerlingen ook per twee voor een dialoogje,…

Tussen twee lessen door is er een kleine pauze van ongeveer 10 minuten. Tijdens deze pauze blijven de kinderen in de klas. Het leek mij eerst wat vreemd, maar het positieve effect van deze pauze was al gauw merkbaar: de leerlingen zijn weer volledig geconcentreerd voor de volgende les.

Tijdens de lessen merkte ik dat alle leerkrachten de lln zoveel mogelijk motiveren. Vooral tijdens de les Engels viel dit enorm op. De lkr moedigt de lln aan door te zeggen: “fine”, “well done”, “excellent”, enz.

Doordat de klaslokalen voor twee groepen worden gebruikt (lager als secundair onderwijs), zijn er vrij weinig wandplaten aanwezig. Toch kan ik zeggen dat mijn eerste indruk bij het binnengaan van de klas vrij positief was. Uiteraard zien onze klaslokalen er modieuzer uit, maar ik had het slechter verwacht. Bulgarije is tenslotte één van de armste landen van de Europese Unie.

In haast elke klas is er een cd-speler aanwezig wat, denk ik, toch wil zeggen dat de school beschikt over voldoende middelen.
Daarnaast beschikt elke leerling over zijn eigen handboek en werkboek. Dit wordt bijna volledig gefinancieerd door de overheid.

De handboeken en werkboeken zijn trouwens zeer goed uitgewerkt. De handboeken zien er zeer kleurrijk uit en de oefeningen zijn gelijkaardig aan de onze.
Bij elk handboek/werkboek is er een handleiding aanwezig.
Een lesschets uit een handleiding ziet er als volgt uit:
Korte beschrijving van het thema, bv. “Basketbal: passen en vangen.”
Doelen
Mogelijke problemen die de lln kunnen hebben bij de les!!!
Beginsituatie
Media
Lesverloop

Ik liet me vertellen dat de leerkrachten in Bulgarije weinig gemotiveerd zijn. Dit komt door hun lage lonen en ook omdat een leerkracht hier weinig aanzien heeft.Mijn mentor Emil Vitanov is nochtans zeer gemotiveerd. Daarnaast is hij ook de enige mannelijke leerkracht. Deze tendens komt dus niet enkel voor in België.


De jonkheer als organisator:

Momenteel heb ik veel taken te verrichten. Ik moet observatieverslagen maken, lesvoorbereidingen typen,… Dat is dus heel wat. Maar het lukt me wel. Een goede planning opmaken is in dit geval een must.

Terwijl de lln aan het werk zijn, houdt de lkr de klas steeds goed in het oog. Ook bij ons is dit een attitude die zeer belangrijk is. Net als in België ontstaat er hier vrij snel ontucht. ontstaat er vrij snel ontucht.

De lkr als de vakleerkrachten maken op voorhand hun bordschema. In België is dit ook zeer belangrijk. Wat wel jammer is, is dat er weinig aandacht wordt besteed aan de presentatie van het bordschema. Of de lijnen nu recht zijn of niet, of het bord maar half afgewassen is of niet, of alles goed gestructureerd is of niet,… het maakt allemaal weinig uit. Als alles er maar opstaat. In België verdient zo’n bordschema zeker een onvoldoende. Een bordschema biedt een bepaalde structuur, een bepaald houvast aan je les.

Voor de aanvang van elke les leggen de lln al het nodige materiaal klaar. Hierdoor spaar je veel tijd uit en dit heeft uiteraard een belangrijke invloed op het tempo van je les.

Tijdens de bewegingsles is er duidelijk een vaste structuur aanwezig. De lln weten waar ze staan aan het begin van de les en bij een instructie, de lln weten welke fluitsignalen worden gebruikt,…


De jonkheer als innovator en onderzoeker:

Ik heb al veel vernieuwende elementen aangebracht. Mijn sportles heb ik zeer creatief uitgewerkt voor hen. Hun sportlessen zijn niet echt kindgericht. Er worden vooral vaardigheden aangeleerd.

Mijn mentor vernieuwt zijn onderwijsstijl regelmatig. Dit wordt hem opgelegd door het Ministerie van Onderwijs. Elk vak beschikt over een soort syllabus (bij ons is dit een leerplan). In deze syllabus staat wat de lln moeten bereiken maar ook wat de leerkracht moet bereiken. Deze syllabus is een soort leidraad die voor hem die hij moet opvolgen en waarin ook staat wanneer hij welke nieuwe elementen moet inbrengen.

De jonkheer als partner van ouders en verzorgers:

Met ouders ben ik nog niet in contact gekomen. Maar ik heb wel al een idee hoe men hier in Bulgarije de ouders betrekt bij het schoolgebeuren.

Eenmaal per week MOET de lkr samenkomen met de ouders en praten over de eventuele problemen die zich voordoen. Uiteraard heeft niet iedere ouder hier behoefte aan.
De lessen zijn ’s middags rond 12u-13u afgelopen. De lkr moet er steeds voor zorgen dat hij beschikbaar is voor de ouders.

Nu en dan gaat de klas in het weekend op stap. Vaak is dit een eenvoudige wandeling ergens in een park of in het bos. De ouders worden uiteraard ook uitgenodigd. Bij zo’n activiteiten leert de lkr de ouders beter kennen en creëren ze zo een open relatie. Deze activiteit is uiteraard niet bedoeld om het te hebben over bepaalde problemen. Maar het creëert wel het vertrouwen bij de ouders om eventueel langs te komen tijdens de week!


De jonkheer als lid van een schoolteam:
In deze school voel ik me al helemaal thuis. De leerkrachten zijn hier enorm vriendelijk.

Voor de start van het schooljaar moeten de leerkrachten per leerjaar een jaarplan opstellen. Dit doen ze in overleg met leerkrachten uit hetzelfde jaar. De leerkrachten uit elk jaar moeten immers dezelfde lessen geven.
Daarnaast stellen ze ook alle testen samen op.

De leerkrachten komen hier ook veel samen om te discussiëren over hun manier van lesgeven, eventuele problemen,… waarbij ze hulp vragen aan elkaar. Dit klinkt echt enorm interessant. Je weet dat je er niet alleen voor staat. Je kan altijd rekenen op je collega’s.

zondag 4 november 2007

Jonkheer Jelle stelt voor: BASCO's 4

Jonkheer Jelle heeft terug er terug een leuke week opzitten.
Hij maakte kennis met zijn stageschool waar ze hem ontvangden als een prins, hij kreeg zijn eerste Bulgaarse lessen en hij maakte een leuke uitstap naar 'Arbanassi'. Hieronder vind je een filmpje:


Uiteraard stuurde hij zijn competentieverslag door naar Zijne Majesteit.
Hieronder vind je zijn verslag:

De jonkheer als begeleider van leerprocessen:

Door mijn deelname aan de les ‘child literature’ leerde ik terug wat bij om kinderliteratuur doeltreffend te integreren in het lager onderwijs.
In deze les bespraken we aan welke criteria prentenboeken moeten voldoen.
De Bulgaarse criteria voor het selecteren van prentenboeken zijn eigenlijk praktisch dezelfde als deze van bij ons.
Bij ons besteedt men ook aandacht aan het sociaal-emotionele aspect.

Het klinkt misschien vreemd, maar ik heb ook al een aantal Nederlandse lessen gegeven aan een kotgenoot. Hij wil heel graag de Nederlandse taal kennen omdat onze taal hier in Bulgarije enorm in trek is. Meer en meer Belgische bedrijven vestigen zich namelijk hier in Bulgarije. Ook start een Belgisch bedrijf nu met een callcenter hier in de universiteit voor studenten die een centje willen bijverdienen. Een vereiste is dat je Nederlands en/of Frans spreekt. Mijn kotgenoot spreekt al Engels en Frans, dus Nederlands wil hij er graag bijnemen.
De beginsituatie van mijn kotgenoot is dus nul. In de eerste les leerde ik hem het Nederlands lezen. Daarna werden eenvoudige woordjes aangebracht in combinatie met de werkwoorden ‘zijn’ en ‘hebben’.


De jonkheer als opvoeder:

Dinsdag maakte ik een bezoek aan de lagere school waar ik stage mag lopen. Ik kreeg er een korte rondleiding door de directrice.
In deze school is er een goede discipline. Toen ik een klas binnenkwam van het derde leerjaar, ging iedereen spontaan rechtstaan voor de directrice.
Daarnaast kreeg ik de kans om mij voor te stellen aan de leerlingen (in het Engels). Ik stelde ook een aantal vraagjes. Ik schrok wel toen de leerlingen antwoordden op mijn vragen. Wanneer ik een leerling aanduidde om te antwoorden, ging deze spontaan rechtstaan. Dit is vrij ouderwets, maar ik hou er wel van.


De jonkheer als innovator en onderzoeker:

As innovator ben ik weinig gegroeid deze week. Tijdens de les ‘child literature’ leerde ik weinig nieuwe zaken bij. Deze theorie is namelijk zeer gelijkaardig als deze uit de didactieklessen van Mevr. Debo.

Ik heb al een presentatie voorbereid over België. Volgende week moeten ik en Joke (die Belgische erasmusstudent) onze presentatie voorleggen aan onze coördinator. Joke was in ieder geval aangenaam verrast over mijn presentatie.


De jonkheer als cultuurparticipant:

Zaterdag bezochten we een van de oudste dorpen van Bulgarije, ‘Arbanassi’.
Je vindt er enorm veel traditionele huizen. De benedenverdieping is altijd in steen, de verdiepingen erboven zijn in hout. Steen was zo’n 600 jaar terug enorm duur. Maar in deze periode was een versterkte benedenverdieping noodzakelijk omdat de Ottomanen de Bulgaren elk moment konden aanvallen.

We bezochten ook de oudste kerk van het dorp. Het werd gebouwd in de 13de eeuw. De kerk ziet er uit als een normaal huis. De reden hiervoor is dat de Ottomanen het Christelijk geloof verboden. Uiteraard wilden de Bulgaren hun God niet opgeven en bouwden ze kerken die eruitzagen als huizen. De binnenkant is enorm prachtig met de vele kleurrijke iconen.
Hierna bezochten we een van de vele kloosters. Het klooster dat we bezochten was een vrouwenklooster. De zusters zijn van kop tot teen in het zwart gekleed. Hun klederdracht is in de stijl van de Maagd Maria.


En enkele attitudes:

Zin voor samenwerking:
A6 Voor onze presentatie over België kunnen Joke en ik het goed vinden. We werken goed samen en we vullen elkaar aan.

Gerichtheid op adequaat en correct taalgebruik en communicatie (met andere andere talen):
A10 Mijn Bulgaarse lessen gaan vlot. Ik ben al redelijk goed weg met de taal. Dit is ook enorm belangrijk, omdat ik straks stage heb. Ik wil de leerlingen zoveel mogelijk kunnen helpen en
vaak zal dit niet altijd mogelijk zijn in het Engels.