maandag 8 oktober 2007

Naar de andere kant van Europa...

Er was eens een jonkheer met de naam ‘Jelle’. Hij was jong, elegant, student leerkracht en op zoek naar wat pit.
Zijne majesteit wist perfect wat de jonkheer wou.

Hij zei: “Ga naar het land waar de zomers* tropische temperaturen bereiken en de winters* een oase zijn van sneeuw. Ga naar het land waar de rakia* rijkelijk vloeit. Ga naar het land waar de mannen* nog mannen. Ga naar het land waar de Trabants* nog spreken. Ga naar het land waar de Balkan* nooit geziene hoogtes bereikt. Ga naar Bulgarije*….”

Het ijzeren paard van zijn vriend Jetair bracht de jonkheer naar zijn bestemming. Al snel merkte hij dat Bulgarije zijn horizon zou verruimen.
Het land zag er prachtig uit: ongerepte natuur, idyllische huisjes, orthodoxe kerken, …

De eerste twee dagen nam hij wat tijd voor zichzelf. De jonkheer moest echter nog wat wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Zijn echte avontuur begon pas op zaterdag 6 oktober.

To be continued…


*zomers: De zomers zijn in Bulgarije enorm heet. De temperatuur schommelt er rond de 32 graden. Deze zomer was er, net zoals in Griekenland, een hittegolf met recordtemperaturen van 44 graden. Dit zorgde uiteraard voor problemen zoals: bosbranden, mislukte oogsten en een tiental doden.
*winters: De winters zijn in Bulgarije vrij streng. Meestal ligt de temperatuur onder het vriespunt met pieken van -10°C tot -15°C. De hoger gelegen gebieden liggen uiteraard bij zo'n temperaturen onder een dik pak sneeuw.

*rakia: De Bulgaren durven wel eens een glaasje verzetten. Hun traditionele drank is 'rakia'. Dit drinken de Bulgaren vooraleer ze starten met het avondeten. Vodka en bier behoren ook tot hun vrienden.

*Mannen: In deze cultuur is de microbe 'nieuwe man' nog niet gekend. Een man helpt hier bitter weinig in het huishouden. In deze cultuur zijn de mannen 'echte' mannen. Hiermee bedoel ik: enorme spieren, een oorbel, een halssnoer waarmee je iemand kan wurgen, een stoere houding in de wagen, ... kortom echte macho's. (De 'body' heb ik al, nu nog de rest...) De mannen zijn wel enorm vriendelijk en hulpvaardig. Net zoals de meisjes. Het is een warm volkje.

*Trabants: een ex-communistisch land zonder Trabants is als een café zonder bier. Het is een prachtig overblijfsel en ze rijden hier nog perfect.

*Balkan: De Balkan is een gebergte van zo'n 600 km dat zich uitstrekt van Servië, Montenegro, Macedonië, Griekenland en Bulgarije. Bulgarije ligt in het centrum van het Balkangebergte met pieken tot 2935 m. Perfecte hoogtes dus om te skiën.

*Bulgarije: Bulgarije is een republiek met ongeveer 7500000 inwoners. Het land heeft een oppervlakte drie maal zo groot als België.
Bulgarije vindt zijn oorsprong in de 7e eeuw. In de 15e eeuw werd het overmeesterd door het Ottomaanse rijk. Na zware oorlogen had Bulgarije in 1878 de touwtjes terug in handen. Maar niet voor lang. Het communistisch tijdperk (1945-1989) zorgde voor stabiliteit maar niet voor vrijheid. Na de val van het communisme kende Bulgarije een enorme crisis met enorme inflaties. Bulgarije is nu een stabiele republiek, maar heeft nog een lange weg te gaan. Het communisme heeft enorme littekens achtergelaten zoals corruptie.

--> voor meer info over Bulgarije verwijs ik je door naar de website van wikipedia.



До скоро (tot later)

Geen opmerkingen: