maandag 8 oktober 2007

Zijn eerste dagen...

Op zaterdag 6 oktober kwam jonkheer Jelle aan in Veliko Turnovo*. Hier zal hij 3 maanden verblijven. Zijne majesteit had alles perfect geregeld.


Hij kon verblijven in een stulpje gelegen op een oogwenk van de universiteit. Bij het openen van zijn raam, kon jonkheer Jelle genieten van een prachtig uitzicht op de Tsarevits* (=oude burcht van een Tsar).

Hij was echter niet alleen in zijn stulpje. Er waren nog meer jonkheren op missie gestuurd, maar ook jonkvrouwen. (4 Bulgaren, 5 Bulgaarse, 2 Tsjechische, 1 Belgische en 1 Turkse)

Zijn stulpje had alle nodige voorzieningen: riddernet, een warmwaterkuip, een balkon, ...

Nadat jonkheer jelle zich had geïnstalleerd, ging hij de stad in. Een koets bracht hem naar het centrum, zo'n 10 minuten van zijn stulpje. De eerste goudstukken werden er uitgegeven aan de basisbehoeften. Jonkheer Jelle hoeft niet te kijken op een goudstuk. In het mooie Bulgarije kost alles 3 keer minder dan in zijn thuishaven.

's Avonds ging de jonkheer vrij vroeg slapen. Van al het gesleur en gewandel kon hij wel zijn bed gebruiken.

Fris en monter startte hij z'n tweede dag. Hij schilderde alles mooi op een doek. Hij had zelfs het geluk om een concert bij te wonen. Het concert werd georganiseerd door de plaatselijke socialistische partij. Er zijn namelijk eind oktober gemeenteraadsverkiezingen.
In Bulgarije is Folklore hot.
De jonkheer aanschouwde de dansers in traditionele klederdracht met veel genot.

Veel contacten heeft de jonkheer nog niet kunnen maken. De meeste jonkheren en jonkvrouwen waren niet aanwezig. Daarnaast spreken er niet zoveel Engels. De matige kennis van het Bulgaars komt de jonkheer dus goed van pas. De Bulgaren reageren enorm positief wanneer je probeert Bulgaars te praten.
De volgende dag (maandag) zou hij de universiteit verkennen. Spannend...

To be continued...





До утре (tot morgen)


Jelle

3 opmerkingen:

charmien zei

Jonkheer Jelle,

heel veel succes in het verre Bulgarije! Hopelijk stel je het daar goed, leer je veel toffe mensen kennen en ga je een goede stage tegemoet!

Groetjes vanuit het kille België!
Charlotte

annemie zei

Goeieavond Jelle,
Zo te lezen is je avontuur goed begonnen!
Geniet ervan! Ik probeer je verhaal te volgen vanop afstand hé!
Tieltse groetjes,
annemie deklerck

Lies zei

Hei Jelle!

Ik zie hier dat je aan de universiteit zit? Jawadde dadde!
Ik heb geen tijd genoeg om alles te lezen, maar ik neem aan dat alles goed gaat?
Amuseer je daar!

Groeten vanuit UGent!
Lies